KYLPYHUONEREMONTIN HINTA
Lue tämä artikkeli, jos haluat tietää, paljonko kylpyhuoneremontti maksaa. Aluksi muutama kuva, joista näet nopeasti hinnat ja keston.
HINNAN ESITTÄMISEN VAIKEUS
Minua pommitetaan jatkuvasti kysymyksillä siitä, paljonko kylpyhuoneremontti maksaa tai paljonko on kylpyhuoneremontin neliöhinta. Neliöhinta-kysymykseen on vaikea vastata. Kysyn aina tarkentavan kysymyksen eli lattianeliöiden mukainen neliöhinta vai remontoitavien pintojen mukaan laskettu neliöhinta. Yleensä kysyjä ei osaa vastata kysymykseen vaan möläyttää – Hä? Kun lähtökohta on tämä, niin vastauksesta tulee pitkä. Tehdään tässä artikkelissa laskuesimerkki, joka selvittää kylpyhuoneremontin hinnan muodostumisen.
KYLPYHUONEREMONTIN HINNAN LASKEMINEN
Määrällisesti eniten kylpyhuoneita löytyy betonielementtikerrostaloista. Tämä on siis hyvä valinta hintaesimerkiksi, koska useimmilla lukijoilla on kotonaan juuri tällainen. Kotona kylpyhuoneen sijainti on usein ulkoseinällä, jos mahdollista niin talon kulmassa, jolloin kylpyhuoneessa on 1-2 betoniseinää ja muut seinät ovat joko metalli- tai puurunkoseiniä.
Peruskylppäri on lattia-alaltaan 2×2 metrin kokoinen tila. Huonekorkeus kylpyhuoneessa on tavallisesti noin 2,4 metriä eli vähän muuta huoneistoa matalampi, jotta kylpyhuoneen sisäkatossa voidaan kuljettaa ilmanvaihto- ja käyttövesiputkia. Seinäalasta kun vähentää oviaukon, niin ollaan lähtötilanteessa, jossa laatoitettavaa lattiaa on noin 4 neliötä ja laatoitettavaa seinää noin 17 neliötä.
Tavallisesti kylpyhuoneesta löytää wc-istuimen, pesukoneliitännän, pesualtaan, peilikaapin, suihkun ja jonkinlaisen lämmityslaitteen. Näiden nykyaikaistaminen hoidetaan myös osana tätä hintaesimerkkiä.
Tuntikustannukset vaihtelevat alueittain, mutta varsinainen työnopeus on osapuilleen sama ympäri Suomen. Tyypillisen kylpyhuoneen remontoinnissa menee siis yhtä paljon tunteja sekä Helsingissä että Hangossa, mutta markkinahintojen vuoksi Helsingissä tehtävä kylpyhuone on paljon kalliimpi.
Tarkoituksena on rakentaa yksinkertainen laskin tämän artikkelin liitteeksi. Remonttilaskurilla voit tarkistaa, montako tuntia remontti kestäisi ja miten kalliiksi se tulisi eri tuntihinnoilla. Palataan piakkoin asiaan…
KYLPYHUONEEN SUUNNITTELUKUSTANNUKSET
Tavalliset kylpyhuoneet ovat monesti niin yksinkertaisia, että niille ei tule erityisiä suunnittelukustannuksia. Toiminnallisuudet ovat niin lähellä toisiaan ja jo alunperin niin tehokkaasti suunniteltu, että yleensä ei ole järkeä tehdä muutoksia toimintojen sijoittelussa.
Pienessä kylpyhuoneessa pääsee siis halvalla. Jos jotain rahaa menee, niin yleensä ne kolikot kilahtavat sisustussuunnittelijan kassaan ja paluupostissa saapuu ehdotus kylpyhuoneen värimaailmasta ja ehkä jopa kalusteista sekä valaisusta. Tällaisen paketin saa monesti toki sisustussuunnittelijasta riippuen noin 300-600 eurolla.
Kannattaa myös muistaa, että tekijällä on parhaimmillaan kokemusta ja näkemystä kymmenistä kylpyhuoneremonteista. Jos tukeutuu kylpyhuoneremontteja tekevän yrityksen näkemykseen tai remonttireiskan intuitioon, niin tuloksena on varmasti hyvä lopputulos, mutta ei ehkä hurjan persoonallinen. Voit kuitenkin laittaa persoonaa peliin helpommin ja erityisesti halvemmalla remontoitavissa huoneissa kuten makuuhuoneissa.
SUOJAUSKUSTANNUKSET KYLPYHUONEREMONTISSA
Kylpyhuoneremontin tekeminen on pölyistä puuhaa ja paras keino välttää sotkua on eristää remontoitava tila muusta asunnosta. Suojauksen tukevoittamiseen ja tiivistämiseen käytetty ylimääräinen tunti saattaa helposti vähentää loppusiivouksen tarvetta päivällä. Jos näyttää siltä, että valitsemasi remonttimiehet aikovat hoitaa suojauksen pelkällä lattiapaperilla, voit olla varma, että teit huonon valinnan. Laadukkaan suojauksen tekemiseen menee helposti jopa neljä tuntia, riippuen kylpyhuoneen sijainnista huoneistossa (ei nyt oleteta yläkertaa tai kellaria ja kerrosportaita).
Suojausmateriaaleina tarvitaan vaahtokaistaletta, puurimoja, muovia ja teippiä. Näillä saadaan rakennettua väliseiniin tiiviisti tukeutuvat suojaukset. Materiaalikustannus on noin 100 euroa.
KYLPYHUONEEN PURKUKUSTANNUKSET
Kylpyhuoneen purkaa, siistii ja kuljettaa kierrätysasemalle noin kahdessa päivässä. Lisäksi putkimieheltä kuluu aikaa kylpyhuoneen vesikalusteiden irrottamiseen sekä vesiputkien tulppaamiseen. Ensimmäisenä purkupäivänä työmaalle tulee putkimies ja putkarin urakka on valmis noin neljässä tunnissa.
Mikäli kaikki menee kuin elokuvissa, asentaja on samaan aikaan rakentamassa suojausta ja auttaa satunnaisesti purkamisessa. Putkimiehen lähdettyä asentaja voi tehdä purkamista työpäivän loppuun. Paljon tyypillisempää on kuitenkin se, että ensin asentaja käy suojaamassa kohteen ja sitten odotellaan putkimiestä saapuvaksi seuraavana päivänä. Asentaja tulee puolestaan takaisin työmaalle päivän tai kaksi putkimiehen jälkeen. Remontin kesto venyy helposti, jos työvaiheita ei onnistuta limittämään.
Kevytrakenteisilta runkoseiniltä puretaan laatat ja niiden takana oleva rakennuslevy. Kivirakenteisilta seiniltä puretaan laatat ja laattalaasti hiotaan siten, että tuloksena on tasainen pinta. Lattia on lähes aina kiviaineinen ja siitä poistetaan laatat sekä hiotaan laattalaasti pois.
Kaikki purkujäte täytyy kuljettaa ulos työmaalta ja vielä edelleen kierrätysasemalle. Kohteesta riippuen tämä kantourakka voi olla raastava kokemus, mutta kaikki purkumateriaalien siirtelyyn kuluva aika on noin neljä tuntia ja sisältyy parin päivän purkutöihin.
KYLPYHUONEEN RAKENNEKORJAUSKUSTANNUKSET
Betoniseinillä täytyy pintoja tasoitella ja toisinaan putki- ja johtovetojen roilotuksia paikkailla. Puu- tai metallirunkorakenteisilla seinillä on lähes aina ohjelmassa levypintojen vaihto. Jos vesikalusteiden paikkoja halutaan vaihtaa, niin muutokset on tehtävä tässä vaiheessa, muutoin on liian myöhäistä. Mennään tässä esimerkissä ilman muutoksia, niin selvitään yksinkertaisemmalla kokonaisuudella.
Puurunkoseiniltä löytyy usein eri asteisia kosteusvahinkoja, jotka on korjattava ennen uusien rakennuslevyjen asennusta. Vanhaa puurunkoa leikataan irti ja tilalle isketään uutta. Samalla runkorakennetta tihennetään tarvittaessa.
Rakennuslevyinä käytetään märkätilaan sopivaa kipsilevyä, kiviaineslevyä esim. Kaakeliluja tai erilaisia uretaanipohjaisia levyjä vaikkapa Tulppa tai Wedi. Levyt kiinnitetään suoraan runkoon ja samalla pidetään huolta siitä, että lopputulos on suora.
Kiviaineisilla seinillä täytyy koputella irtonainen kiviaines pois ja täytettävä syntyneet kolot. Vanhoissa kerrostaloissa on omat ongelmansa kiviaineisten seinien kanssa, mutta jätetään tämä mahdollisuus jonkin tulevan artikkelin aiheeksi.
Erityiskohtana täytyy muistaa lattiakaivon vaihtaminen. Hyväkuntoinen muovilattiakaivo voidaan säilyttää, mutta tavanomaisempaa on se, että kaivo vaihdetaan kylpyhuoneremontin yhteydessä. Tässä tapauksessa kaivo täytyy kaivaa irti betonista ja uusi lattiakaivo täytyy liittää vanhaan viemäripoistoon. Kaivon vaihtaminen vie noin 4 tuntia ja uusi Vieserin kaivo kustantaan suunnilleen 50 euroa. Tässä vaiheessa tarvitaan usein erilaisia liitososia, jotka nostavat hintaa. Kokonaiskustannukseksi materiaaleille tulee noin 150 euroa.
Rakenteiden kunnostamisessa menee tyypillisesti työpäivän verran aikaa ja käytetyn levytyypin mukaan materiaalia. Tässä oletan materiaaliksi kertopuuta runkorakenteen korjauksiin ja märkätilakipsilevyä pintarakenteeksi. Kipsilevyjä kuluu 6 kappaletta ja erilaisia kiinnitystarvikkeita tarvitaan myös samoin joitakin metrejä kertopuuta.
KYLPYHUONEEN VESIERISTYSKUSTANNUKSET
Nyt on rakenteet kunnossa ja asennuspinnat valmiina. Seuraava työvaihe on vesieristys. Markkinoilla on erilaisia sertifioituja vesieristysjärjestelmiä, joita toivotaan käytettäväksi täydellisessä kokoonpanossa. Varsinaista pakkoa ei ole, mutta yleensä valvojat vaativat täydellisen vesieristysjärjestelmän käyttöä, lisäksi vakuutusyhtiöt ovat tiukkana tässä asiassa ja vesivahinkotilanteessa korvaukset jäävät saamatta, jos yhtiö huomaa puutteita kokonaisuudessa.
Jotkin vesieristystuotteet vaativat kaksi käsittelyä kuivumisaikoineen ja toiset ovat kertakäsittelytuotteita. Hinnoissa on eroja ja samalla työajat vaihtelevat, joten eri vesieristysjärjestelmien kokonaishinnat voivat vaihdella melkoisesti. Hyvä peukalosääntö vesieristyksen tekemiselle on kaksi päivää, joka on varmasti reilu aika eristystyölle. Laskennassa käytän kuitenkin runsasta päivää eli 12 tuntia. Otin arviokustannukseen Kiillon keskihintaisen järjestelmän vesieristeestä kiinnityslaastiin. Materiaalikulut työvälineineen ovat noin 800 euroa.
Vesieritys tarkastetaan valvojan toimesta. Kiinteistöjen omistajat voivat olla tässä asiassa rennommin matkassa, ja toimia omantuntonsa mukaan, mutta asunto-osakeyhtiöissä pidetään tiukasti huolta koko yhtiön edusta. Valvojille sopivat tarkastusajat vaikuttavat toisinaan pidentävästi kylpyhuoneremontin kestoon. Tässä hyvä asentaja ja työnjohtaja saavat remonttiin sujuvuutta sopimalla tarkastukset hyvissä ajoin.
KYLPYHUONEEN LAATOITUSKUSTANNUKSET
Laatoituksessa päästään viimein näkyvään työjälkeen. Tämä onkin se vaihe, johon asiakkaat kiinnittävät erityisen paljon huomiota. Monesti tuntuu siltä, että ihan sama, miten laadukkaasti kylpyhuoneremontti tehdään, kunhan se vain näyttää hyvältä.
Suuret laatat, pienet mosaiikkilaatat ja erityiskuviolliset tai ladonnalliset laatat nostavat kustannuksia. Tässä hinta-arviossa käytän yleisintä 40×20 laattakokoa seinälle ja 10×10 laattakokoa lattiaan. Neliöhinta on noin 20 euroa neliöltä ja siihen vielä päälle noin 15% logistiikka- ja asennusvara. Tällä tavalla laatoille saadaan hintaa noin 500 euroa.
Lisäksi tarvitaan saumalaastia, märkätilasilikonia ja muutamia erikoistuotteita kuten laattalistoja ulkokulmiin tai vaikkapa ikkuna-aukon ympärille. Näistä tulee lisäkuluja noin 150 euroa.
Varsinainen laatoitustyö eteen yleensä siten, että ensin tehdään seinälaatoitukset noin yhden päivän aikana ja seuraavan päivän aikana tehdään lattialaatoitus. Työajassa kolmannelle päivälle jää saumausta ja silikonitöitä. Tunneissa laatoitusvaiheelle varaan 20 tuntia.
KYLPYHUONEEN KALUSTUSKUSTANNUKSET
Kun pinnat on laatoitettu ja saumattu on aika asentaa kalusteita. Peilikaappi, allaskaappi, pesuallas ja pyykkikaappi saadaan asentajan toimesta kiinni. Tämän jälkeen hommiin tulee putkimies, joka vetää käyttövesiputket ja kiinnittää sekä kytkee vesikalusteet kuten wc-istuimen, allashanan sekä suihkusekoittajan. Putkimiehiä on kovin erilaisia, mutta kaksi päivää riittää tähän puuhaan varmasti eli asentajalle 4 tuntia ja putkimiehelle 16 tuntia.
Kalusteiden hinnoittelu on aina hankalaa sillä valikoima on todella laaja. En tähän nimeä yksittäisiä tuotteita, mutta valitsen tavarat IDOn ja Oraksen valikoimista ja painotan edullisimpia vaihtoehtoja. Kalusteille tulee kustannuksia noin 1400 euroa. Lisäksi täytyy muistaa putkimiehen materiaalikustannukset, kun hän asentaa seinälle kromattua kupariputkea. Näille materiaaleille asetetaan 450 euron kulu.
Kun kalustus on saatu tehtyä, niin on aika rakentaa umpeen kylpyhuoneen sisäkatto. Monesti tämä tehdään jollain tavalla käsitellyllä puupaneelilla. Tällä tavalla rakennettu sisäkatto peittää taakseen erinäiset putki- ja sähkövedot. Lopputuloksena on siisti sisäkatto. Tähän työvaiheeseen liittyy erinäisiä runkotöitä, joissa täytyy ottaa huomioon eri asioita remontin eri vaiheissa, joten runkotöitä saatetaan tehdä moneen otteeseen remontin aikana. Tämän vuoksi lopullinen kattopinta ja listoitus on asentajan työlistalla viimeisenä. Kokonaisuuteen kuluu noin 8 työtuntia ja 400 euroa materiaalikuluja.
Osana kalustamiseen kuuluu sähkötyöt, jotka tässä tapauksessa on tosi selkeät sillä sähköpisteiden paikat pysyy entisillä sijoillaan ja työ on käytännössä yksinkertainen kytkentähomma. Tässä materiaaleille 150 euroa (vikavirtasuojattu pistorasia pesukoneelle) ja työlle 4 tuntia.
LOPPUSIIVOUS
Tässä vaiheessa kerätään kimpsut ja kampsut, tarkistetaan kaikkien asennettujen kalusteiden toiminta, pestään kylpyhuoneen seinät ja lattia sekä poistetaan suojaukset. Lopuksi remontin aikana käytetyt tilat imuroidaan ja homma on valmis avaimien luovutusta varten. Siivoukselle voi laskea kolme tuntia ja kierrätysmaksuille sekä pesuaineille muutaman kympin.
YHTEENVETO KYLPYHUONEREMONTIN KUSTANNUKSISTA
- 4 h suojaus + materiaalit 100 €
- 4 h putkipurku + materiaalit 50 €
- 16 h purku + materiaalit 100 €
- 4 h lattiakaivo + materiaalit 150 €
- 8 h rakenne + materiaalit 300 €
- 12 h vesieristys + materiaalit 800 €
- 20 h laatoitus + materiaalit 650 €
- 4 h kalustus + materiaalit 1400 €
- 16 h putkiasennus + materiaalit 450 €
- 4 h sähköasennus + materiaalit 150 €
- 8 h sisäkatto + materiaalit 400 €
- 3 h loppusiivous + materiaalit 30 €
Asentajalle kertyviä työtunteja on 79 ja jos sen kertoo vaikkapa 50 euron laskutushinnalla, niin saadaan asentajan työhinnaksi 3 950 euroa. Asentajan töissä tarvittaville materiaaleille kertyy hintaa 3930 euroa. Putkimieheltä kuluu työmaalla 20 tuntia ja putkarin laskutushinta on 70 euroa, joten hinnaksi tulee 1 400 euroa työlle ja 500 euroa materiaaleille. Sähkömiehen kulut on 70 euron laskutushinnalla 280 euroa ja 150 euroa materiaaleille. Yhteensä näistä kertyy 10 210 euroa.
KYLPYHUONEREMONTIN KESTO
Työmaalla tehtyjä tunteja on 103, mikä tarkoittaa työajassa noin kolmeatoista päivää. Osa työvaiheista saadaan hyvällä yhteistyöllä menemään limikkäin ja osa työvaiheista saadaan kohteesta riippuen tehtyä paljonkin nopeammin.
Peukalosääntönä voisi todeta, että kaksi viikkoa on aika, jonka voi odottaa riittävän yksinkertaisen kylpyhuoneremontin tekemiseen. Tässä laskelmaesimerkissä en kuitenkaan pyri optimitilanteeseen vaan pikemminkin todennäköisesti toteutuvaan aikatauluun.