KYLPYHUONEREMONTTI
Kylpyhuoneremontti on kodin kallein sisäremontti, joten sen toteuttaminen täytyy tehdä huolellisesti. Halvimman vaihtoehdon valinta saattaa nopeasti johtaa ongelmiin. Mutta hyvällä suunnittelulla säästät paljon aikaa ja jonkin verran rahaa. Huolellisesti suunnitellun kylpyhuoneen täsmällinen rakentaminen takaa laadukkaan ja kestävän lopputuloksen.
KYLPYHUONEREMONTIN AAKKOSET
Kaikkein tärkeintä kylpyhuoneremontissa on rakenteiden kunnostaminen. Tukevalle pohjalle on turvallista rakentaa pitkäikäinen, laadukas ja tyylikäs lopputulos. Tässä vaiheessa ei kylpyhuoneremontin hintaan pysty juurikaan vaikuttaa, mutta se vaihe tulee, kun valitaan pintamateriaaleja ja kalusteita.
Nykyään kylpyhuoneissa käytetään monimutkaista tekniikkaa, jonka rakentamisessa ja asentamisessa tarvitaan huolellisuutta, tarkkuutta ja kokemusta. Taitavat asentajat, laadukkaat materiaalit ja hyvä suunnitelma ovat avaimia hyvään lopputulokseen.
KYLPYHUONEREMONTIN SUUNNITTELU
Ensimmäinen askel suunnittelussa on budjetin määrittely. Kylpyhuoneen mittasuhteet, rakenteet ja suunnitellut rakenteelliset muutokset ovat hinnoittelun perusta. Iso kylpyhuone maksaa enemmän kuin pieni. Vastaavasti monimuotoisessa, mutta pienessä kylpyhuoneessa, voi olla enemmän tekemistä kuin isossa laatikkomaisessa kylppärissä.
Märkätilojen remontointi on nykyisin sen verran hintavaa, että harvalla löytyy sopivaa tasarahaa taskusta. Joskus on parempi antaa asian hautua ja jatkaa vasta sitten, kun tilillä on pienen auton hinnan verran euroja.
Kun perusbudjetti on kasassa, niin on aika hoitaa remonttisuunnittelu alta pois. Listaa paperille ajatuksia siitä, mikä toimii ja mikä on vialla. Muutaman alan lehden läpiselaamalla voi saada hyviä ideoita ja rautakaupassa käväisy antaa tuntumaa materiaaleista sekä kalusteista.
Kustannuksia voi suitsia erityisesti kalusteiden hintoja tarkkailemalla sekä valitsemalla oikean tekijän. Vesipisteiden sijainnin säilyessä vältytään suurilta rakenneavauksilta, erityisesti wc-istuimen kohdalla säästö on iso. Rakenteellinen perustaso on kuitenkin olemassa ja ainakaan kymppitonnia ei kylpyhuoneremonteissa aliteta.
Jos kylpyhuoneessa on myös wc-istuin, niin sen etäisyys suihkusta kannattaa huomioida. Vesi tulee lattialla melko kauas ja sukat kastuvat helposti, kun joku tulee kylppäriin suihkun jälkeen. Suihkuseinä tai -kaappi rajaavat veden virtausta kylpyhuoneen lattialla
Laattavalinta on kylpyhuoneessa kaikkein näkyvin asia, johon voit vaikuttaa. Kannattaa katsella laattoja luonnossa ja hypistellä niitä. Jos jossain on nähtävissä isoja ja valmiita pintoja, niin sitten sinne, sillä yksi laatta ei kerro kokonaisuudesta mitään. Muutenkin kannattaa panostaa laadukkaisiin laattoihin, sillä käytön jäljet tulevat nopeasti näkyviin, jos erityisesti lattialaatat on napattu jämälaarista.
Suunnitteluun kuuluu myös vanhan kylpyhuoneen rakenteissa majailevan asbestin kartoitus. Vuoden 1994 jälkeen ei Suomessa ole saanut asbestia käyttää rakentamisessa, mutta jos asuntosi kylpyhuone on tätä vanhempaa tekoa, niin lain mukaan kartoitus on tehtävä.
Lisää kylpyhuoneremontin suunnittelusta voit lukea tästä linkistä.
KYLPYHUONEREMONTIN TEKIJÄN VALINTA
Tekijän valinta on nykyisin eri yritysten välillä tehtävän päätöksen kanssa kipuilua. Tosi harva kampaa hajanaisesta valikoimasta eri ammattilaiset ja johtaa projektin sujuvasti läpi. Seuraavassa muistilistaa tekijän haarukoinnista:
- Tarkista, että yrityksellä on takanaan muutama vuosi remontointia
- Tarkista, että yritys löytyy tilaajavastuusta
- Pyydä vanhoja ja uusia referenssejä
- Googleta firma ja katso mitä siitä sanotaan
- Pyydä tarjous muutamalta yritykseltä, jotka selvisivät tsekkauksesta
- Koeta yhteismitallistaa tarjoukset parhaasi mukaan
- Tee valinta
- PLUS+ Valitse remontin valvoja ennen kuin valitset kylpyhuoneremontin tekijää. Valvojalta saat kysymällä hyviä kommentteja tekijöistä. Valvojat harvoin suosittelevat tekijää, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä voivat vinkata sellaisesta, jota ei kannata käyttää.
KYLPYHUONEREMONTIN KULKU
Tekijän kanssa voit melko vapaasti neuvotella sopivan aloituspäivän remontille. Remonttiin kannattaa valmistautua nostamalla sivuun kaikki irtain, mikä on kylpyhuoneasentajan kulkureitillä. Sellaiset tilat, joita et remontin aikana tarvitse, kannattaa itse teipata umpeen ja näin estää pölyn pääsy tiloihin. Katso mitä teippiä käytät ja mihin, jotta poistaessa ei lähde maalit pinnoilta.
Remonttia tekevä yritys tekee omat suojauksensa ja järjestää tilaan alipaineistuksen. Jos alipaineistusta ei tehdä, niin kannattaa asiasta huomauttaa ja antaa remontille jatkolupa vasta kun alipaineistus on kunnossa. Pölytöntä remonttia et saa, mutta pölyn määrää voit rajoittaa.
Remontin alettua ei asukkaalla ole oikeastaan muita keinoja käytössä kuin asua kotona tai siirtyä pois remontin jaloista. Purkaminen on ohi nopeasti, mutta rakentaminen kestää pidempään. Tyypillinen kylpyhuoneremontti kestää kahdesta kolmeen viikkoa. Saunalliset kylpyhuoneet siitä viikon tai kaksi kauemmin.
Lopulta vasta remontin loppumetreillä seinään ilmestyvät kauan odotettu laatat ja kalusteet. Lopuksi työlle antavat loppusilauksen putkimies ja sähkömies. Remontti on valmis valvojan tarkastettavaksi. Ei se tämän monimutkaisempaa ole. Jos teit valintasi hyvin, niin valitsemasi remonttifirma on pystyssä vielä remontin jälkeenkin ja vastaa mahdollisiin reklamaatiokutsuihin.
SAUNA
Saunominen on edelleen suosittu tapa rentoutua ja monessa asunnossa onkin remonttia kaipaava sauna. Lauteet voi päivittää yksittäisenä työnä, samoin kiukaan voi vaihtaa. Seinäpaneelit kestävät monesti vähän pidempään. Onkin aika tavallista, että kylpyhuoneremontin yhteydessä saunassa korjataan vain lattian vesieristys ja laatoitus. Tässä kuitenkin vinkkejä sitä tilannetta varten, kun saunan remontointi on ajankohtaista.
Saunaan kannattaa valita sekä laudepuuksi että paneelipuuksi lehtipuuta. Lehtipuusta ei valu pihkaa, joka myöhemmin sotkee puupintoja ja tuntuu kosketettaessa/nojatessa kuumalta. Paneelit kannattaa asentaa vaakaan, jolloin joskus kaukana tulevaisuudessa tehtävä remontti helpottuu. Samalla kun ollaan paneelien kimpussa, niin kannattaa tarkistaa paneelien takaa löytyvä höyrynsulku. Hatara höyrysulku auttaa vain hometta ja lahoa, joten korjaus kannattaa tehdä, kun rakenne on auki.
Lämpökäsitelty puu sopii paneelipuuksi, mutta ei laudepuuksi. Lämpökäsitelty puu tummuu epätasaisesti, jos sillä on jatkuvaa kosteuskuormaa, kuten saunanlauteella on. Muutenkin lauteen kohdalla kannattaa välttää nykyään suosittua umpilaudetta, joka on ulkonäön vuoksi laudoitettu välitiloja myöten. Lauteiden alle jäävään tilaan syntyy helposti hometta, jos kosteus ei pääse kuivamaan riittämättömän ilmanvaihdon vuoksi.
Löylyn henki on sellainen mysteeri, että sen esiin loihtiminen on vaikeaa jopa velholle, mutta riittävällä ilmanvaihdolla päästään pitkälle. Littanoilla saunakanavilla voidaan nykyisiä ilmanvaihtoventtiilien sijainteja siirtää ja tällä tavalla parantaa saunan ilmankiertoa.
VESSA
Vessat ovat myös kylpyhuoneisiin rinnastettavia märkätiloja, erityisesti silloin, kun ne on varustettu lattiakaivolla. Märkätilan remontointi on aina arvokasta, koska samat perusjutut koskevat kaikkea märkätilarakentamista. Vessan kohdalla kannattaakin lukea tarkasti aiempi kirjoitus kylpyhuoneisiin liittyen. Erityisesti kannattaa muistaa wc-istuimen sijainnin merkitys remonttikustannuksille. Kätevä kikka vessoissa on vanhan lattiamallin vaihtaminen seinä-wc:hen. Vaikka viemäriä ei siirrettäisikään, niin voidaan seinäkotelon sisällä tarvittaessa siirtää viemäriliitoksen paikkaa ja sillä tavoin wc-istuinta.
KODINHOITOHUONE
Kodaria koskee kaikki vessojen remontointiin liittyvä. Aivan kuten vessat, kodinhoitohuoneet eivät ole niin monimutkaisia kohteita, kuin kylpyhuoneet. Näissä tiloissa on esimerkiksi huomattavasti helpompi muuttaa kalusteasennuksia, sillä seinien kosteusrasitus on vähäistä.
Toisaalta kodinhoitohuone sijaitsee omakotitalossa lähes aina siten, että sieltä on käynti ulos. Uloskäynnin vuoksi tilasta löytyy lähes poikkeuksetta lattiakaivo, jotta lattian siivoaminen ulkoroskista on helpompaa. Kodinhoitohuoneessa on usein pesukone, ja kannattaakin huomioida, onko pesukoneen poisto liitetty lattiakaivoon vanhalla kupariputkella. Wc-istuimia on näihin tiloihin onneksi sijoitettu vähemmän.
TAKKAHUONE
Takkahuone ei useinkaan ole varsinainen märkätila, mutta sen lattia on tyypillisesti laatoitettu sekä paloturvasyistä että kosteuskestävyyssyistä. Mikäli lattia halutaan uusia itsenäisenä remonttina tai muihin huoneiston remontteihin liittyen, niin silloin lattiaan kannattaa lisätä vesieriste ja rakentaa oviaukoille märkätilakynnykset. Jos takkahuone on välittömästi lattiakaivollisen huoneen naapurissa, niin lattiakaato kannattaa päivittää siten, että lattiakaato ohjaa vettä viereisen huoneen lattiakaivoon. Tässä tapauksessa märkätilakynnys rakennetaan vain niihin oviaukkoihin, jotka johtavat muualle huoneistoon tai ulkotiloihin.
KYLPYHUONEREMONTIN HINTA
Kylpyhuoneremontin hintaa ollaan sivuttu jo useaan otteeseen. Alla asiasta vähän konkreettisemmin, mutta kirjoitettiin yksityiskohtaisempikin artikkeli eli mikä on kylpyhuoneremontin hinta. Ensinnäkin alle 10 000 euron on vaikea päästä, mutta muuten hintahaitari on laaja. Yksittäisessä kylpyhuoneessa kuluu tyypillisesti noin 12 000 – 18 000 euroa. Saunallinen kylpyhuone nostaa hintaa 4 000 – 7 000 eurolla. Arvokkaat kalusteet lisäävät edelleen nousupainetta hintaan.
Neliöhintaa on vaikea antaa sillä lattia-alan kasvaessa neliöhinta laskee ensin todella jyrkästi, mutta tasoittuu pinta-alojen laajentuessa. Pienessä kahden neliön kylpyhuoneessa lattianeliöihin perustuva hinnoittelu johtaa jopa yli 5 000 -> euron neliöhintaan. Kun taas viiden neliön laatikkomaisessa kylppärissä neliöhinta liikkuu lähempänä 2 000 euroa.
Tyypillisen kylpyhuoneremontin hinta koostuu puoleksi työstä ja puoleksi materiaaleista. Tätä jos jakaa pienempiin osiin, niin varsinaiset asennustyöt vievät 70% työstä ja putkityöt 20% sekä sähkötyöt 10% osuuden kokonaistyöajasta. Tämä suhde vaihtelee kohteiden välillä, joskus on paljon sähkömuutoksia ja joskus on paljon putkimuutoksia. Toisinaan ollaan tilanteessa, jolloin kaikki vanha LVIS-tekniikka jatkaa uudessa kylpyhuoneessa sellaisenaan, tässä tapauksessa asennustyön osuus on suuri.
Materiaalien osalta asiakkaalle näkyvät hinnassa erityisesti laatat ja kalusteet, mutta lähes saman verran kuluu kaikenlaiseen pohjatöissä käytettävään rakennusmateriaaliin ja esimerkiksi vesieristeisiin.
MIKÄ ON PARAS AJANKOHTA KYLPYHUONEREMONTILLE?
Paras ajankohta remontille on se, kun se sinulle sopii. Tämä tarkka aika ei välttämättä sovi remonttifirmalle. Loppu on neuvottelua ja omista vaatimuksista tinkimistä. Kesällä on helppo porhaltaa mökille, mutta toisaalta sinne suuntaavat asentajatkin, joten loma-aikaan tehdään luontaisesti vähemmän remontteja. Talvea ei kannata remontin osalta pelätä. Talvella materiaalien kuivumisaika on nopeampi ja kotona voi asua remontin aikana.
KYLPYHUONEREMONTIN KESTO
Kylpyhuoneremontin kestoon vaikuttaa remontoitavan kylpyhuoneen koko, tehtävät muutokset ja pintamateriaalien vaatimat erityisasennukset. Tavallisesti pieni kylpyhuone remontoidaan runsaassa kahdessa viikossa. Jos pienen kylpyhuoneen yhteydessä on sauna ja se remontoidaan myös, niin remontin kestoon tulee noin viikko lisää. Kokonaiskestona tässä tapauksessa kolmesta neljään viikkoa.
Suuremmat kokonaisuudet tuovat yleensä viikosta kahteen viikkoa lisää per tehtävä märkätila. Tässä on kuitenkin yksi mielenkiintoinen yksityiskohta. Kun kodinhoitohuoneen remontin lisää kokonaisuuteen, se teettää noin viikon verran lisätöitä. Jos kodinhoitohuoneen remontoi yksittäisenä tilana, voi olla niin, että yksi viikko ei riitä remontin tekemiseen. Isossa työmaakohteessa on aina helppo siirtyä tekemään jotain muuta, jos jokin tavara loppuu, on viallista tai odotetaan kuivumista. Tällöin työteho pysyy jatkuvasti korkeana. Pienessä kohteessa kaiken täytyy osua nappiin, jotta työmaa etenee sujuvasti.
Erikoisuutena märkätilaremonttien kestossa on WC. Lähes aina käy niin, että odotukset keston ja hinnan suhteen ovat epärealistiset. Todetaan, että eihän tässä voi kauan mennä ja kustannuksien osalta homman pitäisi olla lähes ilmaista. Kuitenkin on niin, että jos pikkuvessassa on lattiakaivo, on käytettävä vesieristettä ja työvaiheet on samat kuin kylpyhuoneessa. Pienessä tilassa työskentely voi pikemminkin hidastaa työtä ja työ vaatii saman verran aikaa kuin kylpyhuoneremontti.
Jos haluat lukea lisää kylpyhuoneremontin kestosta, niin kirjoitettiin siitä yksityiskohtaisemmin tämän linkin takana.
MISTÄ HYVÄT TEKIJÄT KYLPYHUONEREMONTIIN?
Kirjoitin tästä jo aiemmin, mutta koetetaan vielä kerran painottaa asian tärkeyttä. Hyvät tekijät kirjaimellisesti tekevät kylpyhuoneremontin. Kaikki haluavat omaan remonttiin hyvän tekijän.
Pitkään alalla toimineena voin sanoa, että paras keino selvittää märkätila-asentajan osaaminen on pyytää referenssit viimeisimmistä projekteista. Kaikki saavat toisinaan aikaan hyvää jälkeä, mutta jatkuvaan laatuun pystyy vain harvat. Jos referensseinä saat yhden keväältä ja toisen syksyltä, niin jotain on pielessä. Tekijöitä on kuitenkin paljon, joten välittömästi seuraavan kaverin vuoro.
Yksi keino kiertää tekijän taustojen selvittäminen on tilata remontti isommalta kylpyhuoneremontteihin keskittyneeltä yritykseltä. Näiden yritysten jatkuvuus perustuu hyvien asentajien löytämiseen. Mikäli asentajat ovat heikkotasoisia, ei homma pitkään jatku. Joten yritystä valitessasi, kiinnitä huomiota yrityksen perustamisvuoteen.
Hyvä vinkki osaavan asentajan löytämiseksi on myös haeskelu omasertifikaatti-palvelusta. Sieltä löydät kaikki asentajat, joilla on vedeneristyssertifikaatti. Vaikka sertifikaattia ei tarvita, niin on sen hankkinut henkilö enemmän huolissaan osaamisensa kehittämisestä, kuin tekijä, joka tekee edelleen kuten tehtiin 20 vuotta sitten ja ihan hyvin on kuulemma toiminut…
Viimeisenä tietysti oma remonttivelhosi. Ota meidät tukemaan remonttisuunnittelussa, asetetaan tavoitebudjetti ja suunnitellaan siihen sopiva kylpyhuoneremontti.
KYLPYHUONEEN PINTAMATERIAALIT
Tavaraa on kaupat ja verkko täynnä. Valittavaa on niin paljon, että kaikkeen ei ehdi perehtyä. Aika tavallista on, että ei ehditä perehtyä mihinkään vaan katsellaan kuvia ja hypistellään materiaaleja. Päätökset tehdään sen perusteella mikä näyttää hyvältä. Sama periaate toimii myös kylpyhuonekalusteiden kanssa.
Suurin osa pintamateriaalien valikoimasta sopii hyvin kylpyhuoneeseen. Aivan halvimmissa laatoissa kannattaa muistaa se, että vaaleat lasitetut saattavat tummua helposti. Valmistajalla ei ole aikaa kypsytellä halpatuotteita uunissa, joten ne jäävät huokoisemmiksi. Vesi tunkeutuu laattaan laastin kautta, mutta ei pääsekään kuivumaan lasitteen läpi ja hiljalleen laatta värjäytyy tummemmaksi.
KYLPYHUONEKALUSTEET
Kylpyhuonekalusteiden valinta on hankala rasti. Valikoimasta löytyy kauniita, mutta heikkolaatuisia tuotteita. Näiden heikkolaatuisten kylpyhuonekalusteiden hinnat saattavat olla korkeita. Paras tulos syntyy valitsemalla brändituotteet. Jos parhaisiin kylpyhuonekalustemerkkeihin ei ole varaa, niin sitten kotimainen valmistaja on parempi kuin ulkomainen. Listan loppuna tulee kaukomailla valmistetut bulkkikalusteet, joihin lyödään kulloisenkin myyjän leima.
Vesikalusteiden kohdalla kannattaa varmistua siitä, että tuotteella on CE-merkki ja se on hyväksytty Suomessa käytettäväksi. Mikäli käyttää jotain muuta, niin vakuutusyhtiö saa hyvän syyn ohittaa tekemäsi vesivahinkoilmoitus.
Sähkökalusteilla on sama vaatimus sähköturvallisuudesta. Erityisesti peilikaappien ja valaisimien kohdalla kannattaa tarkistaa kalusteen IP-luokitus. Euroopan sisällä on erilaisia käytäntöjä tuoteturvallisuudelle ja kylpyhuoneisiin voidaan myydä tuotteita, joita Suomessa ei saa kylpyhuoneeseen asentaa. Usein käy niin, että posti kiikuttaa kauniin valaisimen kotiin ja sitten sähkömies kertoo, että ei onnistu ja tämän jälkeen valaisinta tarjotaan ”tori piste fi” -palvelussa.
Yleisesti kaapit ja laatikot kannattaa valita niin, että kaluste on edes jollain tapaa kosteussuojattu. Pelkkä pinnoite ei toimi yhtä hyvin, kuin kyllästetty runko. Metalliset kalusteet ovat kestoltaan parhaita, mutta jostain syystä ihmiset löytävät niistä moitittavaa.
MÄRKÄTILAN VESIERISTYS
Vesieristysjärjestelmiä on erilaisia. Peukalosääntönä on käyttää sertifioitua vesieristysratkaisua ja valitun järjestelmän koko tuoteperhettä. Jos otat Kiillon vesieristeen niin on hyvä käyttää kaikkia muitakin Kiillon tuotteita. Jotkut valvojat tekevät tästä melkoisen mylläkän… eivät sentään vaadi Kiillon seinä- ja lattialaattoja.
Vedeneristystyössä ei tarvita vedeneristyssertifikaattia, mutta käytännössä kaikki taloyhtiöt vaativat, että vesieristäjällä on asianmukainen sertifikaatti. Osittain tuo myös kertoo asentajan omistautuneisuudesta. Muista kuitenkin, että on eri asia omistaa sertifikaatti kuin tehdä alan töitä yli vuosikymmenen.
ASBESTIKARTOITUS
Muista asbestikartoitus, jos talosi on rakennettu ennen vuotta 1994. Tämä on lainsäätäjiltä tuttu vaatimus. Taloyhtiössä et pysty remonttia aloittaa, ennen kuin tämä asia on varmistettu. Omakotitalossa tekijä ei suostu aloittamaan remonttia, ennen kuin asbestikartoitus on tehty.